top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEls Steenstra Toussaint

MIJN HART IS NET EEN TUINTJE - over groente, fruit en andere wijsheden


“Ik heb een tuintje in mijn hart, en alleen voor jou...” Een leuk liedje van een paar

jaar terug van Jan Smit en Damaru. Ons hart is net als een tuin! Ons hart is eigenlijk wie wij werkelijk zijn. Je kunt het vergelijken met ‘goede grond’ waar je zaad in kunt zaaien. Waar je je hart mee voedt, dat gaat groeien.


Groenten en fruit haal je bij de groenteboer, maar je kunt het natuurlijk ook zelf verbouwen! Neem een volkstuintje, of een stuk grond in je eigen tuin en ga aan de slag! Als je er de juiste aandacht aan besteedt, en de principes van de natuur kent en toepast, zul je van een geweldige oogst kunnen genieten. Dat is het kado van de natuur!


“Wat je zaait, zal je ook oogsten”

Een bekend spreekwoord. Dit geldt voor iedereen, niemand uitgezonderd! Niet alleen in de natuur, maar in het hele leven. Als je vriendschap zaait, oogst je vriendschap. Als je haat zaait, oogst je haat. Wat je weggeeft, krijg je vroeg of laat in je leven terug. Het is een wet, die God al eeuwen geleden heeft ingesteld, terug te lezen in de Bijbel: ‘Voortaan zullen, zolang de aarde bestaat ​zaaiing en oogst​, koude en hitte, zomer en winter, dag en nacht, niet ophouden.” (Uit het boek Genesis, hoofdstuk 8 vers 22)

Deze wet kun je heel makkelijk zien werken door om je heen te kijken naar de natuur. Daar gebeurt het namelijk onder je ogen. Stop een zonnebloemzaad in de grond, geef het water en licht en er groeit een zonnebloem uit. Stop een tomatenplantzaad in de grond, en met de juiste zorg, oogst je een tomatenplant. Wat je zaait, zul je ook oogsten. Hier kun je van op aan. De wet werkt altijd, als je maar de juiste omstandigheden creëert.



Jezus gebruikte ook dingen uit de natuur om geestelijke wetten duidelijk te maken voor ons, zodat we er wat aan hebben in ons leven. Een wet is iets, wat vaststaat. Het verandert NOOIT. Als je leert hoe deze wetten werken, zul je er ALTIJD van kunnen profiteren. God wil dat wij ALTIJD van Hem op aan kunnen. Hij is een God die trouw is aan Zijn woord​.​ Wij leven in een wereld waar mensen geen of weinig waarde hechten aan hun woorden. Maar God is anders. Woorden zijn voor Hem heel belangrijk. Als Hij iets zegt, dan doet Hij het ook.

Het belangrijkste principe uit de Bijbel is de wet van ​het zaaien en oogsten​. Deze wet staat beschreven in het verhaal van de zaaier. Als je dit verhaal begrijpt (en dat is niet moeilijk), zul je alle andere verhalen in de Bijbel ook begrijpen. Deze staat beschreven en wordt uitgelegd in het Bijbelboek Marcus, hoofdstuk 4. Het verhaal van de zaaier.


God’s Woorden zijn als ​goed zaad​. God is een ​goede​ zaaier. Hij zaait ​goed​ zaad en een ieder die het ontvangt, zal er een oogst van krijgen. Dat is wat de natuur laat zien, en bij God werkt dat precies hetzelfde! Hij zegt tegen jou: Ik houd van jou. Jij bent belangrijk voor mij! Ik heb jou met een doel gemaakt en Ik heb alles gegeven wat Ik had. Ik houd zoveel van jou dat ik mijn geliefde Zoon Jezus uit de hemel naar de aarde heb gestuurd om jou dat te laten zien. Hij werd geboren als een baby en later stierf Hij uit liefde voor jou aan een kruis, en werd Hij weer tot leven gewekt na 3 dagen. Als je dat gelooft en accepteert, dan is dat een ​zaad​ wat je in jouw hart plant, en dan ontvang je de kracht van ​Mijn leven​ in jou en zal je van binnen helemaal nieuw​ worden. Dat is dan jouw eerste geweldige ​oogst van God’s liefde​!!



Zaad dat ingoede grondterechtkomt, steltde mensenvoor die het woord van God horen, het aannemen, er met hun hele hart er in geloven en er ook wat mee doen. Het zaad brengt vrucht voortin hun leven​, tot dertig, zestig en wel honderd keer zoveel als er is gezaaid.Uit: Marcus 4

213 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page